Какво представлява кето диетата за отслабване?

Първоначално кето диетата е била предназначена за превенция на заболявания, но днес се използва ефективно за отслабване. Същността му се крие в рязкото намаляване на количеството консумирани въглехидрати, в резултат на което се изразходва енергията, получена от разграждането на телесните мазнини.

Когато планирате да използвате кето диета за борба с наднорменото тегло, важно е да разберете на кого е показана предложената диета, дали има противопоказания, как да направите меню, какви резултати могат да бъдат постигнати.

Кето диета - какво е това?

Кето диетата се отнася до диета с ниско съдържание на въглехидрати, с повишено количество мазнини в диетата, което води до състояние на кетоза. Когато разпределяте хранителните вещества в ежедневната диета, си струва да отделите около 55% за мазнини, да дадете 35% на протеини и да оставите само 10% за въглехидрати, а до 8% трябва да се получават от фибри.

Това съотношение на хранителните вещества не е характерно за традиционната диета с ниско съдържание на въглехидрати. Ефектът от употребата му обаче е доста висок. Това се потвърждава от видеото по-долу.

Иновативната техника се използва не само от аматьори, но и от професионални спортисти, включително културисти. За мнозина кета диетата се е превърнала в нов начин на живот.

Характеристики на диетата

Първоначално диетата, характерна за кето диетата, е била предназначена за пациенти, подложени на рехабилитация след операция. По-късно получените отлични резултати се използват в диетологията. Следвайки кето диета, човек напълно отказва всички бързи, най-сложни въглехидрати, напитки с кофеин. В резултат на това тялото преминава в стресово състояние, наречено кетоза, и започва активно да произвежда ацетон.

В състояние на кетоза тялото получава енергия не от глюкоза, която идва ежедневно с въглехидратите, а в резултат на разграждането на мазнините. Липидите се трансформират в кетонни тела, мастни киселини, които се превръщат в основен източник на енергия. Производството на кетонни тела започва само с дефицит на глюкоза. Това е името на молекулите, отговорни за транспортирането на енергия.

Рязкото намаляване на приема на въглехидрати води до увеличаване на скоростта на освобождаване на мастни киселини от резервите на тялото. Повечето киселини попадат в черния дроб, където след окисляване се трансформират в кетонни тела. Благодарение на това тялото получава необходимата енергия. Кетоните лесно преминават кръвно-мозъчната бариера, осигурявайки ефективна мозъчна функция при липса на глюкоза.

Състоянието на кетоза може да се постигне и с помощта на гладуване. Въпреки това, продължителната липса на микро, макро елементи причинява сериозни здравословни проблеми. Кетогенната диета ви позволява да свалите излишните килограми, без да навредите на тялото.

Основни принципи на кетогенната диета

храни за кето диета

Кето диетата се счита за универсален начин да подобрите здравето си, препоръчва се при онкология, епилепсия, помага да се отървете от подкожните мазнини, подобрява облекчението при спортуване. При съставянето на диета се препоръчва да се придържате към следните критерии:

 • минимална консумация на храни, съдържащи въглехидрати;
 • изключване от диетата на захар, храни, съдържащи захар;
 • спазване на режима на пиене;
 • консумация на качествени мазнини;
 • навлизане в състояние на кетоза.

Ако се спазват принципите на кетогенното хранене, метаболитните процеси се реорганизират. Тялото получава необходимото количество енергия, а нежеланите мастни запаси се стопяват. Поради липсата на въглехидрати в диетата, инсулиновите скокове се изключват и процесът на загуба на тегло се ускорява.

Какви резултати могат да се получат

храни и кето диета за отслабване

Методиката на кетогенното хранене е доста противоречива. Ефективността му се дължи на следните характеристики:

 • след като тялото навлезе в състояние на кетоза, скоростта на транспортиране на мазнини за последваща употреба под формата на енергия се увеличава значително;
 • трансформацията на мазнини, протеини (глюконеогенеза) изисква много повече енергия, отколкото трансформацията на въглехидрати, съответно се увеличава дневната консумация на калории;
 • въпреки липсата на въглехидрати в диетата, чувството за ситост не напуска тези, които използват кето диетата.

Следвайки основните принципи за формиране на диета, е лесно да отслабнете, без да изпитвате постоянен глад.

Видове кето диети

съотношение на храните за кето диетата

Експертите разграничават три вида кетогенно хранене:

 1. Класическата диета е най-популярният вариант, който включва съставяне на диета според стандартните принципи. Менюто включва максимално количество мазнини, средно - протеини, ниско - въглехидрати. Тази опция е подходяща за тези, които водят заседнал начин на живот, не планират да повишават нивото на физическа активност.
 2. Целенасочено – въглехидратите се консумират в определени часове на деня в строго ограничено количество. Зареждането с въглехидрати е разрешено само в тренировъчни дни, за да се увеличи издръжливостта, силовите показатели, да се попълнят енергийните резерви.
 3. Циклична – този тип диета е подобна на редуването на протеини и въглехидрати. Зареждането с въглехидрати е разрешено само в дни с висока физическа активност, при натоварен работен график, в други трудни ситуации. В дните на натоварване количеството въглехидрати не трябва да надвишава 7 g на килограм тегло, а количеството мазнини се намалява чрез увеличаване на количеството протеинова храна.

Цикличен тип диета се препоръчва за професионални спортисти, хора, работещи с висок умствен, физически стрес, по време на периоди на заболяване, сериозно натоварване.

Когато избирате тип диета, трябва да започнете с класическия вариант, а в някои периоди да преминете към целеви, циклични видове.

Показания за кето диета

храни и хранителен дневник за кето диета

Кетогенното хранене е подходящо за тези, които искат да намалят теглото си без допълнително физическо натоварване или да коригират телесното тегло, да осигурят облекчение без силови тренировки, изграждане на мускули. Най-лесният начин да поддържате такава диета ще бъдат любителите на мазни храни, тъй като няма да изпитват дискомфорт след коригиране на диетата.

Техниката е особено популярна сред спортисти с голям брой аеробни натоварвания, ако е необходимо, голямо повторение на упражнения с ниско тегло. Поради липсата на гликоген силовите тренировки ще бъдат трудни.